TSV Groep - Het belang van uptime

Het levensbelang van uptime: hoeveel data en applicaties gaan over uw zakelijk internet?

Alex Veldkamp 31 March 2022

Bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van het belang van een stabiele internetverbinding, ofwel uptime. Het belang van uptime is de afgelopen jaren met de forse toename in gebruik van cloud applicaties alleen maar toegenomen. De kans is groot dat te weinig ‘uptime’ tot problemen leidt in uw dagelijkse bedrijfsprocessen. Helemaal in een tijd waarin vrijwel alle communicatie via internet verloopt. Heeft u een beeld van hoeveel data en applicaties over uw zakelijk internet gaan?

Hoeveel applicaties gaan er over uw internetverbinding?

Die zakelijke internetverbinding was ooit handig om mee te internetten, het zoeken van informatie en het versturen van e-mails. De wereld van nu ziet er heel anders uit. Een snelgroeiend aantal systemen en applicaties is alleen als clouddienst beschikbaar. Als de aanbieder dan vraagt of u over een internetverbinding beschikt, is het antwoord soms ‘ja, ik heb 100mb aan bandbreedte’. De internet provider geeft aan dat dat ruim voldoende is. Wat niet ter sprake komt, is dat er nog heel veel andere tools en applicaties van diezelfde 100mb gebruikmaken. De internetsnelweg wordt drukker, de afhankelijkheid ervan neemt sterk toe. Dat leidt tot de cruciale vraag of uw internetverbinding nog wel passend is voor het gebruik ervan. En aanvullend: hoe stabiel is de verbinding?

Het levensbelang van uptime voor zakelijk internet

Hoe kritisch is uw internetverbinding voor uw bedrijfsproces? Een goede uptime, dus tegen de 100 procent, is van veel factoren afhankelijk. Dat vereist dat u antwoord moet kunnen geven op diverse vragen. Denk aan kritische vragen als:
  • Welke impact heeft het voor onze organisatie wanneer onze internetverbinding ‘down’ is?
  • Is het reëel om van één verbinding afhankelijk te zijn en welke applicatie krijgt toegang tot de internetverbinding als de capaciteit is bereikt?
  • Welke bedrijfsprocessen en applicaties zijn afhankelijk van onze internetverbinding?

Zelf internetkennis opbouwen of uitbesteden?

Onwetendheid is een belangrijke reden voor het niet volledig beseffen wat het belang van uptime is voor zakelijk internet. Als mkb-ondernemer heeft u vaak ook niet de mankracht om veel zelf te regelen en kennis op te bouwen. Dat maakt de keuze voor het afnemen van clouddiensten begrijpelijk. U denkt vermoedelijk dat er misschien een paar diensten diensten over het internet gaan binnen uw organisatie. In de praktijk zijn het er vaak meer. Dat maakt ook het belang van capaciteit en stabiliteit van die zakelijke internetverbinding belangrijker. 

 Is uw zakelijk internet nog toereikend, of moet u op zoek naar een ander abonnement? In onze checklist leest u waar u op moet letten wanneer u overstapt. 

Welke diensten zijn bedrijfskritisch?

Als TSV adviseren we daarom mkb-ondernemers om minimaal in kaart te brengen wat u via het internet afneemt als diensten én aan te geven welke daarvan bedrijfskritisch zijn. Is het erg als een dienst op een dag niet beschikbaar is? Is dat het geval, dan weet u ook wat u wel of niet moet optimaliseren. Is er een snellere verbinding nodig of een redundante verbinding?  

Kosten zakelijk internet kunnen snel oplopen

Tenslotte draait het natuurlijk om wat iets oplevert. Beschikt u over zakelijk internet met een goede uptime, dan zorgt dat voor rust in de organisatie. Wat kost een onderbroken internetverbinding? Een uur geen verbinding kost misschien wel 40.000 euro. Maakt dat die extra 1.000 euro per maand voor uptime duur? Wilt u weten hoe uw organisatie ervoor staat, maar mist u zelf de kennis? We helpen graag. Misschien zijn de snelheden van glasvezel bereikbaar voor de kosten van koperverbindingen. Zie deze investering als een zorgverzekering, iets wat u elk jaar even moet checken op verandering. Past uw huidige abonnement nog bij uw ambities? Vraag hier meer informatie aan. 

Zakelijk internet of glasvezel: welke provider past bij u?

Benieuwd welke provider voor glasvezel het beste bij u past? Graag weten welk zakelijk internet pakket en welke snelheden u écht nodig heeft? Doe dan onze grote glasvezel check en krijg antwoord op uw vragen.
De Grote Glasvezelcheck