Beste firewall voor het MKB

Palo Alto of SonicWall: wat is de beste firewall voor het MKB?

Alex Veldkamp 13 October 2021

Palo Alto of SonicWall: wat is de beste firewall voor het MKB? Die vraag is goed te beantwoorden. Vooropgesteld: elke keuze voor een moderne firewall is goed. Ze zijn heel wat slimmer dan in het verleden. Zo is het mogelijk om veel meer regels toe te passen die moeten leiden tot een betere filtering van het dataverkeer. Daar zou ook uw organisatie gebruik van moeten maken.

Per ongeluk creditcard gegevens doorsturen

Heel simpel gesteld is een Palo Alto firewall duurder en biedt deze meer mogelijkheden dan de SonicWall bescherming. Moet de Palo Alto firewall daarmee altijd de voorkeur krijgen? Nee, dat niet, tenzij end-to-end bescherming een ‘must’ is. Wel is de duurdere van de twee tools in staat tot het automatisch genereren van rapportages voor bedrijven die er de tijd voor hebben om deze door te nemen. Wie daar niet toe in staat is, doet er verstandig aan hiervoor een externe partij in te huren. Een voordeel van die rapportages is dat je als organisatie veel sneller ziet of een werknemer bijvoorbeeld credit card gegevens via een bepaald domein meestuurt. Een uitgebreide firewall kan, als hij dit herkent, deze e-mails blokkeren.

Heeft u uw IT Security op orde? Doe de check!

In 5 stappen uw it Security en back-up op orde zonder downloadknop-1

Palo Alto of SonicWall: de behoefte bepaalt

Palo Alto firewalls zijn duurder, maar u betaalt als gebruiker ook voor de capaciteit die deze tool kan verwerken en de snelheid waarmee e-mails op een veilige manier zijn door te geven. Is 100 Megabit per seconde zakelijk gezien voldoende aan doorgeefsnelheid – en dat is voor veel bedrijven het geval – dan volstaat SonicWall absoluut. Palo Alto kan beveiligen tot 1 Gigabit per seconde, maar voor bijvoorbeeld een drukkerij is dat een beetje te veel van het goede. Er is bovendien meer dan snelheid alleen en daarom zou een vereniging van apotheken er wel goed aan doen om voor een uitgebreidere firewall te kiezen. Werkt u met veel verschillende klanten of deelt u regelmatig gevoelige informatie? Dan kunt u maar beter uw zaken op orde hebben en voor de uitgebreidere firewall kiezen.

Hoe is uw beveiliging georganiseerd?

Hoe is de beveiliging in uw bedrijf georganiseerd? Heeft u daar een externe partij voor ingehuurd of verzorgt een medewerker deze? Grotere MKB-bedrijven beschikken vaker over eigen IT security medewerkers en laten zien het onderwerp belangrijk te vinden. Een bedrijf dat laptops faciliteert voor werknemers is zich doorgaans wel van de risico’s bewust. Toch zijn ook daar verbeterslagen mogelijk. Als Palo Alto op kantoor is geïnstalleerd, heeft u nog steeds geen zicht op wat er bij thuiswerken in de cloud gebeurt. En juist alle Office 365 programma’s werken in de cloud. Heel veel organisaties hebben geen flauw benul hoe ze de cloud moeten beveiligen.

Wel of geen firewall

Heeft het – zeker als zoveel mensen thuiswerken - zin om een firewall te gebruiken? Absoluut! Nog niet iedereen werkt thuis en op kantoor verbetert u de daar aanwezige apparatuur met de installatie van een firewall, ongeacht of die van Palo Alto of SonicWall is. Printers, computers en telefoons werken alle veiliger met de juiste beschermingsconstructie. Werkt u op kantoor met een laptop die is geïnfecteerd met malware, dan detecteert de firewall deze.

In vijf stappen uw IT security verbeteren?

In een ideale wereld werkt iedereen met een Chromebook. Die kent een goede beveiliging voor de cloud. Hoewel deze ‘laptops’ in sommige sectoren snel aan populariteit winnen, gebied de eerlijkheid te zeggen dat de wereld hier nog niet klaar voor is. Tot die tijd is het belangrijk om uw bedrijfsbeveiliging zeer serieus te nemen, bijvoorbeeld door de installatie van een firewall. Wilt u weten hoe u in vijf stappen uw IT security en back-up op orde kunt krijgen? Download dan hier de handout ‘In 5 stappen uw IT security en back-up op orde’. Of neem direct contact met ons op om uw IT Security verder te bespreken.