De IT-manager. Van techneut naar strategisch partner

De evoluerende rol van de IT-manager. Van technisch expert naar strategisch partner

Frank Lunstroo 14 February 2024

Een aantal decennia geleden was de IT-manager een echte technische expert. Zijn – of haar – focus lag vooral op het operationeel houden van IT-infrastructuur en systemen. De rol was meer reactief en geïsoleerd, en de betrokkenheid bij strategische bedrijfsbeslissingen en innovatie was minimaal. Met de jaren is die rol enorm geëvolueerd. Vandaag de dag is de IT-manager een echte strategisch partner die zich focust op innovatie én leiderschap biedt in digitale transformatie. In deze blog vertelt Frank Lunstroo, salesmanager bij TSV-Groep, hoe de moderne IT-manager actief bijdraagt aan de bedrijfsstrategie.

IT als onderdeel van finance

Toen IT net opkwam, was het in de meeste bedrijven onderdeel van de afdeling financiën. Het was immers oorspronkelijk vooral gericht op het automatiseren van administratieve processen, zoals boekhouding, facturering en rapportage. Daarnaast werd IT vooral gezien als een grote kostenpost. Er waren fikse investeringen nodig voor hardware, software en personeel. De financiële afdeling had de macht en de middelen om deze investeringen te controleren en te rechtvaardigen. Tenslotte was IT niet meer dan een ondersteunende functie, die diensten leverde aan andere afdelingen. De financiële afdeling had de rol om de vraag en het aanbod van IT te coördineren en te prioriteren, en om de kwaliteit en de efficiëntie van IT te bewaken. 

Van techneut naar strateeg

Inmiddels kunnen we ons dat niet meer voorstellen. Technologie is geen op zichzelf staand iets meer, maar geïntegreerd in de hele bedrijfsvoering. Daarmee is ook de rol van de IT-manager compleet veranderd. Van techneut, die zich boog over vraagstukken zoals netwerkbeheer, systeembeheer en het onderhouden van databases, heeft de moderne IT-manager bedrijfsinzicht en een groot strategisch denkvermogen.

Techniek, strategie en innovatie

De IT-manager van vandaag heeft dus een veelzijdige rol die technische inzicht combineert met bedrijfsmatig inzicht en strategische planning met een gezonde dosis innovatiedrang. Als IT-manager ben je vooral een strategisch partner die meedenkt over hoe technologie de bedrijfsdoelstellingen kan ondersteunen en stimuleren. Je zorgt ervoor dat IT-strategieën en -oplossingen goed aansluiten bij de algehele bedrijfsstrategie en je helpt bij het identificeren van technologische kansen die kunnen leiden tot concurrentievoordeel en bedrijfsgroei. En last but not least is de IT-manager anno 2024 ook een creatieve innovator en een goede verandermanager. Want technologie is prachtig, maar als je medewerkers het niet omarmen, is het zonde van je investering, daarover schreef ik al eerder een blog.

De ICT-manager als bruggenbouwer  

In deze veranderende rol fungeert je als IT-manager feitelijk als een bruggenbouwer tussen de technologie en de bedrijfsdoelstellingen. Door nauw samen te werken met andere afdelingen, kunnen IT-managers helpen om de bedrijfsstrategie effectief te ondersteunen met passende technologische oplossingen. Dat betekent dat je proactief moet zijn en moet anticiperen op toekomstige bedrijfsbehoeften. Om de groei en efficiëntie van je organisatie te ondersteunen moet je werken met langetermijnstrategieën en nadenken over innovatieve oplossingen. En dat is toch een stuk leuker dan je druk maken om eentjes en nulletjes, toch? 

Neem ook de Slimme Route

Benieuwd hoe je jouw medewerkers het best meeneemt in veranderingen in je IT-omgeving? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze slimme route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.