's Nachts een storing? 's Ochtends een werkdag as usual

's Nachts een storing? 's Ochtends een werkdag as usual

Marc Blankestijn 28 February 2024

Als mkb’er wil je dat je bedrijf altijd operationeel is. Downtime kun je je eigenlijk niet veroorloven. In deze blog deelt Marc Blankestijn, supportengineer bij TSV-Groep, hoe je snel en efficiënt kunt herstellen na een systeemstoring.

Het belang van een robuust back-up- en herstelplan

Een goed back-up- en herstelplan kan het verschil maken tussen een kleine hick-up en een grote crisis, daarover schreef mijn collega René al eerder een blog. Hij liet zien hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups te maken en op meerdere locaties op te slaan. Dit zorgt ervoor dat je bedrijf snel weer operationeel kan zijn na een storing, waardoor je kostbare tijd en middelen bespaart. Als je gebruikmaakt van de cloud kun je – ook – een back-up opslaan op een alternatieve cloudlocatie. Dit zorgt ervoor dat je bij een verstoring eenvoudig door kunt blijven draaien. Waar je ook voor gaat, het is cruciaal om regelmatig te controleren of je back-ups daadwerkelijk bruikbaar zijn om hun effectiviteit te garanderen.

Train het cyberbewustzijn van je team

Een belangrijk aspect, dat nog te vaak wordt onderschat, is de rol van je medewerkers in het waarborgen van de IT-veiligheid. Je kunt je bedrijfsomgeving nog ze slim inrichten, als je medewerkers niet alert zijn op dingen als phishing, ben je kansloos. Cybersecuritytrainingen helpen je team om opmerkzaam te blijven, wat de kans op storingen door menselijke fouten vermindert. Doe dit wel op regelmatige basis, want technologie evolueert voortdurend en ook cybercriminelen worden steeds slimmer. Volgens dit artikel in Techzine.nl gaan cybercriminelen AI volop inzetten, wat kan leiden tot bijvoorbeeld AI-gestuurde ransomware-wormen.

Business as usual

Om te zorgen dat je na een storing toch weer gewoon aan het werk kunt, is het van belang om je IT-omgeving veerkrachtig te maken. Dit betekent dat je niet alleen focust op preventie en herstel, maar ook op het handhaven van je bedrijfsprocessen tijdens een storing. Door slimme IT-oplossingen en een goed voorbereid en alert team, kan je bedrijf altijd weer snel aan de slag. En dat is essentieel in de snelle en competitieve wereld van vandaag de dag, waar soms elke minuut telt.

Op zoek naar passende beveiligingsmaatregelen 

Bij TSV-Groep bieden we de Slimme Route aan. Met de Slimme Route nemen we je mee door jouw bedrijfsprocessen en onderzoeken we waar jij tegen aanloopt. Per onderdeel kijken we ook wat de beste beveiligingsmaatregelen zijn.

Neem de Slimme Route

Benieuwd hoe je jouw IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.