Dataherstel. De cruciale stap na een systeemstoring

Marc Blankestijn 4 October 2023

Een systeemstoring kan veel oorzaken hebben. De kans dat je met cybercriminaliteit te maken krijgt, is groot, dat schreef David al eerder in zijn blog. Maar je kunt ook te maken krijgen met een brand of overstroming die kritische hardware vernietigt, of een stroomstoring die je systemen lamlegt. En vergeet ook niet de onhandige, maar onopzettelijke actie van een medewerker die zijn data verwijdert. Het zijn allemaal situaties waarvan je hoopt dat ze nooit gebeuren, maar waarop je je wel moet voorbereiden. In deze blog vertelt Marc Blankestijn, supportengineer bij TSV-Groep, hoe een goede back-up-oplossing je kan redden.

Failliet aan de gevolgen van een systeemstoring

Zoals Jeroen vertelde in zijn blog, ga je niet failliet door een hack of grote systeemstoring zelf, maar door de gevolgen ervan. Het niet kunnen leveren aan klanten en de kosten van het herstellen van de schade kunnen je hele organisatie platleggen. In het geval van een hack is de ellende met één simpele, maar verkeerde klik niet meer te overzien, maar het kan maanden of zelfs jaren duren voordat je weer op het niveau bent van voor de aanval.

Zorg voor een goed back-up- en recovery-beleid

Een goed back-up- en recovery-beleid kan je organisatie redden. Voor organisaties die voornamelijk lokaal werken, kan bijvoorbeeld OneDrive in combinatie met Datto Saas Defense in een Azure-omgeving een goede keuze zijn. Voor organisaties met lokale servers kan een BCDR-oplossing (Business Continuity and Disaster Recovery) uitkomst bieden. Hiermee kun je binnen tien minuten weer operationeel zijn met gegevens die nog geen uur oud zijn. Organisatie die werken in de cloud, kunnen kiezen voor een back-up op een alternatieve cloudlocatie, waardoor in elk geval je kernactiviteiten kunnen doorgaan, ook in het geval van een grootschalige storing. Waar je ook voor kiest, vergeet vooral niet dat je je back-ups ook regelmatig moet laten controleren om te garanderen dat ze bruikbaar zijn.

Total Cost of Ownership

Denk dus goed na over de Total Cost of Ownership (TCO) van je back-up-oplossing. Hoe verhouden de kosten van je back-up-oplossing zich tot de tijd die je maximaal uit de lucht kunt zijn? Ik kan me niet voorstellen dat die paar honderd euro per maand opwegen tegen het maandenlang reconstrueren van je data.

Een scala aan back-up-opties

Er zijn diverse back-upoplossingen beschikbaar, maar welke past het beste bij jouw organisatie? Het antwoord op die vraag hangt af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Laat ons je begeleiden bij het vinden van de optimale oplossing voor jouw organisatie. We gaan graag met je in gesprek om jouw specifieke behoeften te begrijpen en een plan op maat te ontwikkelen.

Op zoek naar passende beveiligingsmaatregelen

Bij TSV-Groep bieden we de Slimme Route aan. Met de Slimme Route nemen we je mee door jouw bedrijfsprocessen en onderzoeken we waar jij tegen aanloopt. Per onderdeel kijken we ook wat de beste beveiligingsmaatregelen zijn.

Neem de Slimme Route

Benieuwd hoe je jouw IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.