Het belang van continue professionele ontwikkeling voor ICT-managers

Frank Lunstroo 13 May 2024

Een aantal decennia geleden was de rol als IT-manager vooral technisch en operationeel. Je maakte je druk om het draaiend houden van systemen en daarbij had je weinig weet van de strategische doelen van de organisatie. Tijden zijn veranderd. In deze blog vertelt Frank Lunstroo, salesmanager bij TSV-Groep, wat deze verandering inhoudt voor je professionele ontwikkeling.

Nieuwe benadering van je vaardigheden

Ik schreef al eerder een blog over de evoluerende rol van de IT-manager. Deze verschuiving vraagt ook om een nieuwe benadering van je vaardigheden. Om relevant te blijven in je rol, moet je voortdurend aandacht besteden aan je professionele ontwikkeling. De IT-wereld dendert maar voort, en wat gisteren nieuw was, is vandaag alweer achterhaald. Alleen door op de hoogte te blijven van de laatste technologieën en best practices, kan je als IT-manager blijvend waarde toevoegen aan je organisatie en een leidende rol spelen in de digitale transformatie.

Hoe blijf je vooroplopen?

De sleutel tot succesvolle voortdurende ontwikkeling ligt in het actief zoeken naar nieuwe kennis en ervaringen. Dit kan variëren van formele opleidingen en certificeringen tot het bijwonen van webinars, workshops en conferenties. Ook het delen – en opdoen – van kennis binnen relevante netwerken is waardevol. Zo kun je je inschrijven voor blogs als CIO.com, waar je inzicht krijgt in strategisch IT-management, of TechCrunch voor updates over de laatste technologische ontwikkelingen. Conferenties, zoals het Gartner IT Symposium/Xpo, bieden niet alleen waardevolle leerervaringen maar zijn ook uitgelezen kansen om te netwerken met andere professionals in het veld. Net zo belangrijk is het uitbreiden van je professionele netwerk. Door deel te nemen aan LinkedIn-groepen of lokale IT-gerelateerde evenementen, krijg je toegang tot een schat aan kennis en ervaringen van anderen. Dit alles helpt je niet alleen om je kennis up-to-date te houden, maar ook om strategische keuzes te maken die de business vooruithelpen. Zo zet je jezelf stevig op de kaart als een strategisch leider in de IT.

Neem de Slimme Route

Als IT-manager moet je de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Het is niet alleen een investering in jezelf, maar ook in de toekomst van je organisatie. Wil je een sparren over innovatieve oplossingen of worstel je nog met strategische keuzes? Met onze slimme route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.