Budgetvriendelijke back-ups? Hier moet je aan denken

Budgetvriendelijke back-ups? Hier moet je aan denken

Jeroen Waldram 13 March 2024

De hoeveelheid en het belang van data nemen razendsnel toe en tegelijkertijd groeit het risico op cyberaanvallen – en daarmee dus datalekken. Het mag duidelijk zijn: een gedegen back-upoplossing is geen luxe, maar een noodzaak voor elk bedrijf dat zijn data, reputatie en toekomst wil beschermen, ook in het mkb. In deze blog onderzoekt Jeroen Waldram, ICT-consultant, welke budgetvriendelijke back-upoplossingen er zijn.

Het grote misverstand onder mkb'ers over cybersecurity

Uit de MKB Cybersecurity Monitor 2023 van KPN blijkt dat bijna twee derde van de ondervraagde mkb-ondernemers denkt niet aantrekkelijk te zijn voor cybercriminelen. Bijna de helft is niet of matig op een cyberdreiging of -aanval voorbereid. Tegelijkertijd geeft ruim drie kwart van hen aan ooit doelwit te zijn geweest van een cyberaanval. Tijd dus voor doeltreffende back-upmaatregelen.

De valkuil van Microsoft 365

In een eerdere blog schreef mijn collega Marc al waarom een goede back-up-oplossing je redding kan zijn bij systeemstoringen. Laat ik eerst eens een veelvoorkomend misverstand belichten. Veel ondernemers gaan ervan uit dat wanneer je werkt met Microsoft 365 er automatisch back-ups worden gemaakt van je data. Niets is minder waar. Voor effectieve back-ups is het noodzakelijk om een externe dienst in te schakelen die jouw data veiligstelt.

Business as usual

Om te zorgen dat je na een storing toch weer gewoon aan het werk kunt, is het van belang om je IT-omgeving veerkrachtig te maken. Dit betekent dat je niet alleen focust op preventie en herstel, maar ook op het handhaven van je bedrijfsprocessen tijdens een storing. Door slimme IT-oplossingen en een goed voorbereid en alert team, kan je bedrijf altijd weer snel aan de slag. En dat is essentieel in de snelle en competitieve wereld van vandaag de dag, waar soms elke minuut telt.

Eén back-up is geen back-up 

Een tweede valkuil is het maken van één back-up. Eén enkele back-up is net zo kwetsbaar als je oorspronkelijke data. Wanneer je zowel je originele data als je back-up op dezelfde locatie bewaart, kunnen ze beide verloren gaan bij fysieke schade zoals brand of overstroming. En als cybercriminelen toegang krijgen tot je netwerk, kan het zowel je primaire gegevens als je enige back-up infecteren of versleutelen. Daarom is het van levensbelang voor je onderneming om meerdere back-ups te hebben. Idealiter bewaar je die op verschillende locaties en media, om te verzekeren dat je altijd toegang hebt tot een veilige kopie van je gegevens.

Budgetvriendelijke en laagdrempelige back-upoplossing voor mkb’ers

Zzp'ers kunnen relatief eenvoudig zelf back-ups maken. Het is raadzaam een back-up te maken met een online dienst als Google of Apple, maar vul die dan wel aan met een fysieke back-up op een harde schijf, die je ver van je computer bewaart. Voor het mkb heeft TSV een budgetvriendelijke en laagdrempelige oplossing, gebaseerd op het platform van Datto. Dit is een hybride oplossing die back-ups zowel lokaal als in de cloud maakt, waardoor je gegevens veilig zijn, zelfs als er zich een noodsituatie voordoet, zoals een brand of een ransomware-aanval.

 

Waarom Datto?

Het unieke aan deze oplossing is de eenvoud. Het is een klein apparaatje dat wij binnen je netwerk plaatsen. Je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde procedures of technische details. Het maakt het mogelijk om snel en eenvoudig bestanden – of zelfs hele servers – te herstellen en heeft ook geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals ransomware-detectie en -preventie. Zo kun je potentiële bedreigingen detecteren en voorkomen voordat ze schade aanrichten aan je gegevens. Kortom, een betaalbare en gebruiksvriendelijke back-upoplossing, én de gemoedsrust dat je gegevens veilig zijn, wat er ook gebeurt. En groeit je bedrijf? Dan groeit de oplossing moeiteloos met je mee.

Breng de risico’s in beeld met onze IT-Security Checklist

Bij TSV-Groep willen we bewustwording creëren bij mkb’ers over de risico's die ze kunnen lopen. Elke organisatie heeft zwakke plekken en daarom bieden we een IT-securitychecklist aan waarmee je in beeld kunt brengen hoe jouw organisatie ervoor staat.

Download onze gratis IT-securitychecklist en controleer of de beveiliging van jouw IT-omgeving op orde is.

Nu al meer weten over onze budgetvriendelijke en betrouwbare back-upoplossing, speciaal voor het mkb? Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.