In 5 stappen een betere beveiliging van jouw gevoelige bedrijfsdata

David Hammel 20 December 2023

In een eerdere blog vertelde David Hammel, CTO/COO bij TSV-Groep, al over de vijf grootste misvattingen die leven binnen het mkb als het gaat over cybersecurity. Voor wie het nog niet wil geloven: IT-beveiliging is cruciaal, óók in het mkb. In deze blog vertelt David welke specifieke stappen mkb’ers kunnen zetten zonder dat dit te veel ten koste gaat van budget of middelen.

Laagdrempelige en budgetvriendelijke stappen

Hoe kun je als mkb’er de beveiliging van je gevoelige bedrijfsdata verbeteren zonder grote kosten? Hier zijn enkele laagdrempelige en budgetvriendelijke stappen.

1. Regel je back-up

Zorg ervoor dat je een goede back-up hebt van je data. Als je gebruikmaakt van een clouddienst, is er meestal een back-upservice beschikbaar zonder extra kosten, maar je moet wel zelf actie ondernemen om het in te regelen.

2. Stel een securitybeleid op

Het is belangrijk om een securitybeleid op te stellen. Als wij mkb’ers naar hun securitybeleid vragen, krijgen we vaak niet veel meer dan een wazige blik: Securitybeleid, ehhhh? Het hoeft echter helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een paar essentiële vragen die zo’n beleid moet beantwoorden, zijn: Welke apparaten mogen medewerkers gebruiken om bij bedrijfsdata te komen? Is dat beperkt tot zakelijke laptops en telefoons, of mogen ze ook hun privé-laptops en -telefoons gebruiken voor werkbestanden? Zijn medewerkers op de hoogte van de procedure bij diefstal van een laptop? Kun je de laptops op afstand wissen? En weet je eigenlijk wat er allemaal op de laptops staat en zijn er – jawel, daar is ‘ie weer – back-ups?

3. Richt een gastenwifi in

Het is verstandig om een apart gastenwifinetwerk in te richten. Op die manier kun je bezoekers – of medewerkers met eigen apparaten – toegang geven tot internet, zonder dat ze op het bedrijfswifinetwerk hoeven. Dit helpt om de beveiliging van je interne bedrijfsdata te waarborgen.

4. Implementeer een strak wachtwoordbeleid

Stel duidelijke richtlijnen op voor sterke wachtwoorden en zorg dat medewerkers zich hieraan houden.

5. Overweeg betaalde oplossingen

Oplossingen als Endpoint Protection van Microsoft Intune kunnen je helpen bij het monitoren van de veiligheid en waarschuwen bij verdachte e-mails of links, waardoor veel problemen kunnen worden voorkomen.

Breng de risico’s in beeld met onze IT-Security Checklist

Bij TSV-Groep willen we bewustwording creëren bij mkb’ers over de risico's die ze kunnen lopen. Elke organisatie heeft zwakke plekken en daarom bieden we een IT-securitychecklist aan waarmee je in beeld kunt brengen hoe jouw organisatie ervoor staat.

Download onze gratis IT-securitychecklist en controleer of de beveiliging van jouw IT-omgeving op orde is.

Meer weten? Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.