Hoe back-ups ook hackers buiten de deur houden

Alex Veldkamp 27 May 2024

Het aantal hacks en datalekken groeit jaarlijks en geen enkel bedrijf – groot of klein – is veilig. Als je denkt dat je als mkb’er niets te verliezen hebt, denk dan nog eens goed na. De kans dat cybercriminelen ook jouw data als doelwit zien, is groter dan ooit. In deze blog vertelt Alex Veldkamp, eigenaar van TSV-Groep, hoe een solide back-up-beleid en een goede disasterrecoverystrategie als valscherm dient in tijden van nood.

De risico's voor mkb'ers nemen toe

Recente onderzoeken, zoals die van ABN Amro, laten zien dat cybercriminelen hun focus verleggen van grote ondernemingen naar het mkb. In 2023 was bijna tachtig procent van de mkb-bedrijven doelwit van cyberaanvallen, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Dus mocht je nog steeds in de veronderstelling leven dat er bij jou niets te halen valt, is het nu echt tijd om wakker te worden. Cijfers liegen niet en deze trend laat wel zien hoe belangrijk het is om de nodige maatregelen te treffen.

Het belang van back-ups als veiligheidsnet

Natuurlijk heb je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om te cybercriminelen te slim af te zijn. Je hebt geïnvesteerd in robuuste antivirussoftware, zorgt dat je systemen regelmatig gepatcht worden en al je medewerkers hebben de nodige bewustzijnstrainingen gehad. Knappe hacker die bij jou binnenkomt. Maar wat nou als je ondanks al deze maatregelen toch gehackt wordt? Met een effectieve back-upstrategie hoef je niet te voldoen aan de eisen van cybercriminelen. Je hebt immers over een herstelprocedure die goud waard is in noodsituaties, waarmee je snel en veilig je systemen en data kunt herstellen, daar schreef Marc ook al eens een blog over.

Cybercriminelen zijn slim, wij zijn slimmer

Een veelgehoorde zorg over back-upstrategieën is dat cybercriminelen vaak niet meteen toeslaan. Ze wachten tot je systemen – inclusief je back-ups – al besmet zijn voordat ze losgeld eisen. Het is waar dat ze op die manier de impact van hun aanval kunnen vergroten, maar er zijn zeker effectieve tegenmaatregelen mogelijk. Cybercriminelen zijn misschien slim, maar een goede IT-partner is nét een beetje slimmer. Er bestaat geen universele oplossing, maar voor elk bedrijf en elke situatie is er een passende strategie te ontwikkelen, die zowel proactief als reactief heel sterk is

De rol van AI in cybersecurity

Natuurlijk kun je ook kunstmatige intelligentie inzetten als onderdeel van je cybersecuritystrategie. AI kan proactief bedreigingen detecteren en automatisch reageren. Daarmee is het een echte gamechanger in de strijd tegen cybercriminaliteit. Daarover vertellen we later meer.

Neem de Slimme Route

Heb je je back-up- en disasterrecoverystrategie nog niet op orde? Benieuwd hoe je jouw totale IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.