Als je niks doet, dan heb je niks

Marc Blankestijn 1 November 2023

In een eerdere blog vertelde Marc Blankestijn, supportengineer bij TSV-Groep, hoe een goede back-up-oplossing je kan redden. Maar een back-upoplossing alleen is niet voldoende. In deze blog vertelt Marc waarom je moet kiezen voor een holistische aanpak. Want in de wereld van IT-security weet je één ding zeker: als je niks doet, dan heb je niks.

Back-ups alleen zijn niet voldoende

Een van de eerste stappen die organisaties – van klein tot groot – zouden moeten nemen om zichzelf te beschermen, is het maken van back-ups. Maar hoewel back-ups absoluut cruciaal zijn, is alleen dat niet voldoende als je een stevige verdedigingslinie nastreeft. Je moet ook je soft- én hardware up-to-date houden. Zo kun je voorkomen dat virussen, malware en spyware gebruik kunnen maken van kwetsbaarheden. Doe je dat niet, is het alsof je al je belangrijke documenten in een archiefkast bewaart, maar vervolgens je voordeur wijd open laat staan. Een back-up is als een brandblusser. Natuurlijk moet je die hebben voor het geval het misgaat, maar het is slimmer tegelijkertijd te werken aan een goede brandveiligheid.

Menselijke fouten

Een ander aspect van beveiliging dat nog steeds vaak wordt onderschat, is de impact van de mens. Je kunt de meest geavanceerde beveiligingstools ter wereld hebben, maar als je medewerkers niet worden getraind in cyberhygiëne, ben je nog steeds kwetsbaar. Uit het 2023 Data Breach Investigations Report van Verizon, een van de grootste Amerikaanse telecommunicatieconcerns, bleek dat bijna drie kwart van alle datalekken gebeuren als gevolg van menselijke fouten, zoals het klikken op verdachte links, het gebruiken van onveilige wachtwoorden of door socialengineering-aanvallen, waarbij  de aanvaller gebruikmaakt van psychologische manipulatie om mensen te verleiden tot het maken van veiligheidsfouten of het onthullen van persoonlijke gegevens.

Kies voor een holistische aanpak

Dus, wat kun je nu wél doen om jezelf te beschermen? Een holistische aanpak is de enige juiste aanpak van beveiliging. Dat betekent dus niet alleen back-ups maken, maar ook je systemen beveiligen, je medewerkers trainen en proactief op zoek gaan naar potentiële bedreigingen. Vergeet vooral niet na te denken over de Total Cost of Ownership (TCO) van je beveiligingsmaatregelen. Ja, het kost geld om jezelf te beschermen, maar de kosten van een inbreuk kunnen vele malen hoger zijn.

Op zoek naar passende beveiligingsmaatregelen

Bij TSV-Groep bieden we de Slimme Route aan. Met de Slimme Route nemen we je mee door jouw bedrijfsprocessen en onderzoeken we waar jij tegen aanloopt. Per onderdeel kijken we ook wat de beste beveiligingsmaatregelen zijn.

Neem de Slimme Route

Benieuwd hoe je jouw IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.