De opkomst van de cloud. Kansen en uitdagingen voor ICT-managers

De opkomst van de cloud. Kansen en uitdagingen voor ICT-managers

Frank Lunstroo 9 August 2023

De cloud, we kunnen er niet meer omheen. Maar liefst twee derde van de ondernemingen heeft de overstap al gemaakt, de overige derde denkt erover na. In deze blog benoemt Frank Lunstroo, salesmanager bij TSV-Groep, de aandachtspunten voor ICT-managers die overwegen de overstap te maken.

Twee derde werkt al in de cloud

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikte in 2021 al 66 procent van de bedrijven met tien of meer werkzame personen clouddiensten. De meest gebruikte clouddiensten zijn e-mail, opslag van bestanden en kantoorsoftware. Veel organisaties hanteren zelfs een cloud-first-strategie, of – extremer nog – een cloud-only-strategie. Hoewel de keuze voor de cloud zeker bepaalde voordelen biedt, kan het ook risico's met zich meebrengen. Je geeft immers een stuk controle, flexibiliteit en beheersbaarheid uit handen. Laten we eerst eens inzoomen op de vier grootste voordelen van de cloud.

Vier grootste voordelen van de cloud

1. Grotere toegevoegde waarde van je IT-team

De overstap naar clouddiensten geeft je als ICT-manager de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van je IT-team te vergroten. Door te kiezen voor de cloud, kun je routinetaken, zoals wachtwoordherstel en het updaten van je IT-infrastructuur, uitbesteden. Zo kunnen je eigen medewerkers zich richten op hun kernexpertise en bijdragen aan de groei en innovatie van de organisatie. Dit leidt niet alleen tot een efficiëntere inzet van vaardigheden, maar ook tot een hogere tevredenheid onder medewerkers. Dat resulteert weer in een sterker concurrentievoordeel.

2. Schaalbaarheid

Een ander belangrijk voordeel van de cloud is schaalbaarheid. In tegenstelling tot traditionele on-premise systemen, waarbij je vaak fysieke infrastructuur moest aanschaffen, installeren en beheren, biedt de cloud de mogelijkheid om snel en gemakkelijk op of af te schalen. Dit betekent dat je eenvoudig meer of minder online opslagruimte kunt afnemen, afhankelijk van je behoeften. Als je bijvoorbeeld tijdelijk meer capaciteit nodig hebt voor een project, kun je snel extra resources toevoegen. Zodra het project is afgerond, kun je de capaciteit weer terugschalen. Dat is een stuk lastiger als je een fysieke server op locatie hebt staan, die kun je niet ineens groter of kleiner maken. Die schaalbaarheid zorgt dat je flexibel kunt meebewegen met veranderingen in de markt.

3. Kostenefficiëntie

Het vermogen om snel te kunnen schalen in de cloud zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, het biedt ook kostenefficiëntie. Je kunt je IT-middelen afstemmen op de werkelijke behoeften van je organisatie, waardoor je geen ongebruikte capaciteit hebt. Dit leidt tot een optimalere benutting van resources en een efficiëntere inzet van budgetten.

4. Real-time beschikbaarheid van gegevens en applicaties

In traditionele omgevingen kan het soms tijdrovend en complex zijn om toegang te krijgen tot actuele gegevens. Met de cloud hebben de juiste medewerkers altijd en overal toegang tot de juiste informatie. Dit heeft verschillende voordelen voor de bedrijfsvoering. Ten eerste stelt real-time beschikbaarheid van data organisaties in staat om sneller beslissingen te nemen. Leidinggevenden hebben direct inzicht in belangrijke KPI's, trends en prestaties, waardoor ze tijdig kunnen reageren op veranderingen in de markt of interne processen. Bovendien kunnen medewerkers dankzij de cloud online werken, wat handig is voor thuiswerken of werken op andere locaties.

Het beste van twee werelden: een hybride oplossing

Voor wie wel wil profiteren van de voordelen van de cloud, maar niet alles volledig uit handen wil geven, is een hybride model het overwegen waard. Zo kun je bepaalde bedrijfskritieke systemen en processen – letterlijk – dichtbij houden. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor zeer specifieke processen die nauw verbonden zijn met de kernactiviteiten van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van patentgevoelige informatie of concurrentiegevoelige data. Door te kiezen voor zo’n hybride oplossing kun je nog steeds je eigen medewerkers inzetten op de kernactiviteiten waar ze de meeste expertise hebben. Tegelijkertijd kun je ondersteunende diensten, zoals e-mail, bestandsopslag en samenwerkingstools, afnemen van een betrouwbare cloudprovider. Zo kun je profiteren van de schaalbaarheid en efficiëntie van de cloud, terwijl je tegelijkertijd de controle behoudt over cruciale aspecten van de IT-omgeving.

Neem de slimme route

Benieuwd hoe je jouw IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze slimme route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.